06 25 09 89 96

Margret op weg naar Parijs ’24: Trainingsweek

Met een ondertitel

Het is ondertussen februari. De maand dat Anna (mijn dochter) en ik jarig zijn, 17 en 47 alweer. De jaarlijkse sportkeuring is ook geweest. Ik ben weer goedgekeurd voor het komende seizoen. Gas erop dus!

Wat houdt een trainingsweek eigenlijk in als je traint voor een triatlon vanuit een rolstoel? In feite is het misschien niet zo heel anders dan de training voor lopende triatleten, maar ik leg het nog maar even uit.


Lichaam vertroetelen
Mijn ochtend begint met een goed ontbijt en het innemen van vitamines.  Vooral extra vitamine D, zink en ijzer zijn voor mijn lichaam belangrijk. Dit wordt overigens goed in de gaten gehouden tijdens de sportkeuring. Ik wil namelijk ook minstens 80 jaar worden dus ik moet goed op mezelf passen. Topsport vergt veel van mijn lijf, dus ik wil het goed vertroetelen.

Ademhaling trainen
Na mijn ontbijt is het tijd om m’n spieren te rollen met mijn Pulseroll. Hiermee masseer je oppervlakkige en diepliggende weefsels. Het rollen van mijn spieren is belangrijk om blessures te voorkomen en mijn spieren voor de trainingsdag op te warmen. Als ik hiermee klaar ben, ga ik verder met het trainen van mijn ademhaling. Dat klinkt misschien gek, want je denkt wellicht wat moet je hier nou aan trainen? We ademen toch de hele dag? Vorig jaar kreeg ik corona net voordat het wedstrijdseizoen, na een lange covid-stop, weer zou starten. Ik kwam er toen achter dat het wel meer is dan een griep. Ademen werd voor mij topsport. Sindsdien moet ik goed op mijn ademhaling letten en train ik met mijn Power Breathe om de trainingen vol te kunnen houden. De Power Breathe is een apparaat waarmee je het middenrif en de tussenribspieren versterkt, zodat je meer lucht hebt bij inspanning.

Training 1: Wheelertraining
Oké, het eten, rollen, ademhalen (en de wasmachine aanzetten etc.) zit erop. De training kan beginnen. Per week besteed ik ongeveer 24 uur aan mijn training. Deze training bestaat onder andere uit een wheelertraining, het hardlooponderdeel van de triatlon. Ik train veel binnen op de rollerbank om de technische kant te blijven onderhouden. Maar het liefst ga ik naar buiten om een mooi rondje door de polder te maken.

Huishoudelijke taken en hulp
Na de eerste training is het weer tijd om goed te drinken en wat te eten. Ook komen huishoudelijke taken en mijn eigen verzorging aan bod. Gelukkig komt mijn moeder graag helpen en neemt ze mij wat taken uit handen. Anders had ik niet zoveel kunnen trainen.

Training 2 en 3: Handbike- en zwemtraining
De overige trainingen bestaan uit handbiketraining en zwemtraining in de Hoornse Vaart in Alkmaar. Met mijn zwemspullen in de tas pak ik de handbike naar de zwemtraining. Zo kan ik beide trainingen mooi combineren.

Als ik dit heb afgerond, ben ik na het avondeten klaar. Dan heb ik er een fijne trainingsdag opzitten, waarbij er ook aandacht is voor het gezinsleven.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Meer lezen