06 25 09 89 96

Margret op weg naar Parijs ’24: Off season

Met een ondertitel

 

In de aanloop naar de volgende Paralympische Spelen in Parijs in 2024 volgen wij Margret Pauzeknop
Na het WK in Abu Dhabi is het even, zoals ze zeggen, off season. En dan komt ineens de klap:

de vermoeidheid, de stress en al het verdriet van het afgelopen jaar komen er in een keer uit. Mijn lijf zegt: ‘Stop, dit is genoeg.’ Oef, dat is best confronterend! Ik ben toch sterk en ik strijd toch steeds weer tegen de wereldtop? Hoe dan? Toch wil mijn sterke lijf even niet meer en drukt het op de pauzeknop. Deze powervrouw heeft ook een grens.

Tijd voor lichaam en gezin
In deze rustige periode rond de feestdagen is het tijd om vooral moeder en echtgenote te zijn en tijd vrij te maken voor mijn gezin. En voor mezelf, want mijn lichaam heeft ook rust nodig. Onze dochter heeft de afgelopen tijd een heel kankertraject doorstaan en dat hakt er bij ons allemaal in. Wij hebben van heel dichtbij in onze familie gezien dat het ook heel anders had kunnen aflopen. Helaas is er ook op jonge leeftijd geen garantie op een goed einde. Alle emoties en gedachten van de afgelopen periode moeten nu eerst een plekje krijgen voordat we weer doorgaan. Stress en verdriet nestelen zich in je lijf. Met mijn 47 jaar ben ik misschien toch minder veerkrachtig dan ik zou wensen wat betreft de hobbels op mijn levensweg. Dan komt het nog iets harder aan.

Luisteren naar je lichaam
De maand december heb ik goed benut om, naast het opruimen van mijn hoofd, ook goed op mijn lijf te passen. Als het al veel heeft meegemaakt, is het misschien wel nog belangrijker om goed naar je lichaam te luisteren. Dat is makkelijk gezegd, we weten het allemaal wel... Ik ben heel goed in mijn best doen met trainen, voor anderen zorgen en proberen het iedereen naar de zin te maken en dan vergeet ik mijn eigen lijf nog wel eens. Dat gebeurt waarschijnlijk velen van ons.

Lichamelijke problemen
Tijdens het lange seizoen van 2022 is mijn huid aardig op de proef gesteld. Bij een dwarslaesie ligt een decubitusplek (doorligplek) toch al snel op de loer. Zeker als ik veel in de handbike lig te zweten en veel reis, wordt het risico daarop nog groter. Gelukkig heb ik een geweldig Vicair-kussen in mijn dagelijkse rolstoel. Een ander zorgenkindje is de blaasontsteking. Dit hoort ook een beetje bij een leven met katheteriseren (en wie weet heeft het ook met de leeftijd te maken). Het is dus belangrijk dat ik mijn lijf en hoofd nu weer op de rit krijg. Verder genoot ik in december van de feestdagen, mijn gezin, vrienden en rustige trainingen.

Balans op maken
Januari staat in het teken van trainen voor het nieuwe seizoen en ook maak ik financieel de balans op: Welke wedstrijden heb ik minimaal nodig om te stijgen op de wereldranglijst? En welke wedstrijden kunnen er nog bij als het een keertje tegenzit door bijvoorbeeld te veel zenuwpijn of een lekke band in de wedstrijd? Dit bepalen is zowel een financiële als een tactische puzzel. Een goeie planning zorgt ervoor dat het overzichtelijk blijft voor het hele gezin. We moeten natuurlijk wel zorgen dat iedereen gelukkig is thuis.

 Randzaken
Als je denk dat triatlon een individuele sport is, heb je het in mijn geval wel mis. Doordat ik alles vanuit mijn stoel moet regelen en ik veel last heb van, zoals we zeggen ‘randzaken’, is een triatlon niet iets wat ik alleen doe. Met randzaken bedoel ik dingen als zenuwpijn, de stoelgang en ook vervoer. Grappig eigenlijk: ik zit de hele dag in een stoel en dat maakt dat ik last heb van de ‘stoelgang’. Even een woordgrapje, maar ik dwaal af…

Anders is niet verkeerd
De maand december was een andere maand. Met gezellige dagen, maar ook dagen waarop je je realiseert dat er veel kan veranderen in korte tijd. Soms is het goed om daar even bij stil te staan om vervolgens opgeruimd weer verder te gaan. Anders is niet altijd verkeerd, maar ik moet er wel weer even aan wennen. Als ik dit schrijf, is het alweer januari en de trainingen zijn weer opgeschroefd. Ik ga optimistisch door naar het nieuwe seizoen!

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Meer lezen