06 25 09 89 96

Margret IJdema op weg naar Parijs '24: Het nieuwe seizoen

Met een ondertitel

De Paralympische Spelen van Parijs komen steeds dichterbij. Paratriatleet Margret heeft nog een seizoen de kans om zich hiervoor te kwalificeren. Ze heeft nog vijf wedstrijden te gaan. De eerste twee zijn op 8 maart in Abu Dhabi en op 15 maart in Devonport (Australië). De trainingen voor deze wedstrijden zijn al maanden in volle gang en daarnaast moet er veel geregeld worden om de reis mogelijk te maken. Ondertussen denkt Margret ook al een beetje na over haar toekomst na de Spelen.

Strakke planning
De trainingsuren voor Abu Dhabi en Australië zijn strak en goed gepland. De voorbereiding op elke training is net zo belangrijk als de training zelf. Voordat er überhaupt getraind kan worden, is uitgebreide zorg om blessures te voorkomen en de trainingen vol te houden, erg belangrijk. De foamroller voor mijn spieren en het tensapparaat tegen zenuwpijn zijn onmisbaar voor het begin van elke training. Door een eerdere coronabesmetting <link naar artikel> hebben mijn longen extra zorg nodig en dat doe ik met behulp van ademhalingsoefeningen en een ademkrachttrainer<link>. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat ik het internationale niveau al die jaren in combinatie met mijn chronische pijn en dwarslaesie vol kan houden. 

Het strakke schema betekent dat er helaas weinig energie en vooral geen tijd over is voor mijn vrienden. Zelfs mijn eigen verjaardag heb ik niet gevierd. Ik kan nu niet het risico nemen om ziek te worden, dus probeer ik zo min mogelijk in contact te komen met verkouden mensen. Gelukkig heb ik al jaren een hechte groep mensen om mij heen die dat begrijpen. En die feestjes halen we later wel in.

Voorbereiding materiaal en vliegreis
Ook mijn materiaal moet in goede conditie zijn. Alle wielen hebben nieuwe banden en alles is nagekeken. Een hele klus.

De lange reis naar Abu Dhabi en Australië is een zware belasting, zowel mentaal als fysiek. Daarom zijn voldoende spullen voor mijn verzorging en verschoning, zoals kathetermateriaal, onmisbaar. Op de plaats van bestemming zorg ik dat we zo dicht mogelijk bij de wedstrijdlocaties overnachten.

Ook voor de vluchten moeten we veel regelen. De luchtvaartmaatschappijen moeten op de hoogte worden gebracht dat ik niet kan lopen en dat ik assistentie naar en in het vliegtuig nodig heb. Daarnaast gaat er veel bagage mee. Mijn handbike en mijn wheeler worden in kisten vervoerd. Het is essentieel dat dit in goede banen wordt geleid.

Ik word hierbij al jaren geholpen door een geweldig team bij de NTB. Neiske Becks is mijn handler en reist weer met mij mee. Zij ondersteunt mij in alles wat we tegenkomen. Girl Power! Het is toch vaak zo dat de meeste steun en hulp achter de schermen plaatsvindt. Dat is niet in geld uit te drukken.

Voorbereiding thuis
Natuurlijk ben ik meer dan alleen sporter. Ik ben getrouwd met de liefste en moeder van twee geweldige pubers, dus ook de huishoudelijke taken die we allemaal kennen, horen bij het dagelijkse ritme.

Gelukkig helpt mijn moeder mij al jaren, zodat ik tussen de middag tussen twee trainingen in, kan rusten. Doordat zij overdag vaak even bijspringt, kunnen we als gezin in de avond op een ontspannen manier van elkaar blijven genieten. Niets is belangrijker dan een ontspannen thuishaven als iedereen zo hard werkt.

Mijn moeder helpt mij, net als mijn vrienden, al vanaf mijn ongeluk in 2000. Wat hebben we veel met elkaar meegemaakt. Topsport kan wat mij betreft alleen met de hulp van iedereen om mij heen. De steun, groot maar ook klein, is daarin onmisbaar.

Een nieuwe generatie klaarstomen
Ik denk ook al een beetje na over de toekomst van de paratriatlonsport na Parijs. Ik ben inmiddels 48 en ik moet toegeven dat mijn concurrentie steeds harder gaat. Dat ik over vier jaar naar LA ga voor mijn derde Paralympische Spelen, is niet waarschijnlijk.  Maar wie pakt het stokje over en neemt mijn plek dan wel in? Ik ben ervan overtuigd dat er iemand in Nederland is die dat kan. Diegene wil ik graag met het triatlonvirus besmetten en wie weet klaarstomen voor de Spelen van 2028. Dus als je dit leest en denkt ‘ik weet wel iemand of ik zou het zelf wel willen proberen’, neem gewoon contact op. Wie niet waagt wie niet wint.

Maar eerst ga ik dit seizoen richting Parijs volbrengen!

 

 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Meer lezen